در سایه کارشکنی‌های حوزه معدن ۱۰۰۰ کارگرمناطق محروم و روستانشین یک شرکت معدنی بیکار شده اند.

به گزارش اقتصادرسا به نقل از روابط عمومی ، چند وقتی است کارگران یک معدن سنگ آهن در شهرستان خواف که حدود ۷۰ درصد از آنها از روستاییان اطراف هستند و ۳۰ درصد دیگر از شهرستان های اطراف در این کارخانه سنگ آهن  اشتغال دارند؛ با توجه به اینکه سال‌ها از شغلی پایدار و مطلوبی برخوردار بودند دیگر به سرکار خود نمی‌روند، کارگرانی که در این روز‌های سخت معیشت خود را به سختی می‌گذرانند.

این شرکت معدنی از بزرگترین معادن سنگ آهن کشور و از تامین کنندگان اصلی سنگ آهن ذوب آهن اصفهان است که در نظر دارد تولید سنگ آهن به میزان سالیانه ۲ میلیون تن را در شهرستان خواف خراسان رضوی محقق کند.
در دهه های گذشته رهبر انقلاب در نامگذاری سال ها به بحث های فرهنگی توجه داشتند، اما در چند سال اخیر و علی الخصوص در دهه ۹۰، رهبری تاکید ویژه ای به بحث های اقتصادی و مسئله تولید و اشتغال زایی در کشور دارد.
بر همین اساس رهبر انقلاب در ادامه شعار سال ۹۹ که جهش تولید نام داشت، امسال را سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» نام گذاری کردند.
ایشان شعار جهش تولید را یک شعار کاملاً انقلابی خواندند و خاطرنشان کردند: تحقق جهش تولید هم تأثیرات عمیق اقتصادی در کشور از جمله در مسئله ارزش پول ملی دارد و هم موجب اعتماد به‌نفس ملی، رضایتمندی عمومی و تضمین‌کننده امنیت ملی است و همچنین افزدند: تولید ملی بدون فراهم کردن زیر ساخت هایش محقق نخواهد شد.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای علت تحقق نیافتن کامل جهش تولید در سال ۹۹ را وجود موانع و همچنین حمایت نشدن تولید در همه بخش‌ها دانستند و با اشاره به معضل واردات و قاچاق، گفتند: ضعفهای قانونی و واردات رقیب خارجیِ محصولی که در داخل با همت جوانان در حال تولید است، و یا قاچاق آن از طریق دستهای خیانتکار، مانع تولید است و موجب شکست خوردن آن می‌شود.
رهبر انقلاب اسلامی، ایجاد مشوّق‌هایی از جمله مشوّق‌های سرمایه‌گذاری را لازمه جهش تولید خواندند و افزودند: اوضاع کسب‌وکار در کشور باید به‌گونه‌ای باشد که افراد به سرمایه‌گذاری در تولید تشویق شوند و از افزایش هزینه‌های تولید جلوگیری شود.
کشور در یک جنگ اقتصادی قرار دارد و تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی در سالی که گذشت به اوج خود رسید؛ بنابراین به نظر می رسد که سال ۱۴۰۰ در هر وضعیتی که باشد فشارهای اقتصادی کاهش پیدا کرده و وضعیت معیشتی بهتر خواهد شد؛ پس همه باید با تکیه بر سرمایه های مادی و معنوی، برای جهش تولید، کمتر شدن نرخ بیکاری، افزایش اشتغال و استقلال اقتصادی کشور تلاش کنند.

ایشان افزودند: چه دولت کنونی و چه دولت آینده، باید با حمایتهای همه‌جانبه‌ی قانونی، دولتی و حکومتی از تولید و رفع موانع آن، همت کنند که امسال جهش تولید به معنی واقعی تحقق یابد.
حضرت آیت‌الله خامنه‌ای خاطرنشان کردند: بر این اساس شعار سال ۱۴۰۰، «تولید؛ پشتیبانی‌ها، مانع‌زدایی‌ها» است.


با عدم تمدید پروانه بهره‌برداری معادن امیرسنگان پارسیان واقع در خراسان رضوی، متاسفانه در آستانه ورود به فصل زمستان همه کارگران و پرسنل و پیمانکاران این شرکت بیکار شده اند، موضوعی که با شعار سال ۱۴۰۰ و همچنین تلاش‌های ریاست محترم جمهور برای بازگشت به کار واحدهای تعطیل شده هیچ سنخیتی ندارد.
ماجرا چیست؟
گروه معادن امیر سنگان پارسیان، معادن وابسته به یک شرکت معدنی در شهرستان خواف استان خراسان رضوی از آبان ماه غیر فعال شده است و این امر باعث بیکاری هزار کارگر شده است.
حسین عرب زوزنی نماینده کارگران شرکت معدنی امیر سنگان پارسیان از مشکلات این روز‌های کارگران این طور می‌گوید: در این شرکت نیرو‌های از کار افتاده‌ای در بخش‌های خدمات فعالیت می‌کنند که در صورت تعطیلی شرکت توان کار در معدن دیگر را ندارند.
عرب زوزنی گفت: در صورت تعطیلی شرکت، نیروهای بیکارشده باید برای اشتغال در آزمون‌های جذب و استخدام شرکت کنند که با این وضعیت اشتغال بعید است دوباره بتوانند در جایی دیگر شاغل شوند.

نماینده کارگران شرکت معدنی امیر سنگان پارسیان افزود: این شرکت اشتغال مستقیم برای هزار نفر را ایجاد کرده است ضمن اینکه این شرکت ۱۵ سال است که فعالیت می‌کند و در طول این مدت کارگران از پرداختی‌های خود راضی بوده اند.

او ادامه داد: توقف فعالیت معدن باعث بلا تکلیفی و بیکاری کارگران شده است تا به حال چندین بار به فرمانداری خواف مراجعه کرده ایم و تأکید کرده اند به محض روی کارآمدن پیمانکار جدید اشتغال دوباره ایجاد خواهد شد.

عرب زوزنی خاطرنشان کرد: روی کارآمدن پیمانکار جدید برای بهره برداری از معدن حداقل شش ماه زمان می‌برد و در این مدت چه کسی باید جوابگوی معیشت کارگران باشد.ضمن اینکه آیا پیمانکار جدید نیز بتواند کارنامه مطلوبی در رسیدگی به معیشت کارگران داشته باشد در ابهام است.

چه مشکلی برای این شرکت معدنی ایجاد شده است؟

 شرکت معدنی امیر سنگان پارسیان از سال ۱۳۸۵ فعالیت خود را در منطقه سنگان خواف آغاز کرده است ارزش سرمایه گذاری این شرکت در حال حاضر حدود ۵ هزار میلیارد تومان است و فعالیت این شرکت باعث اشتغال مستقیم هزار نفر کارگر و اشتغال غیر مستقیم هزار نفر دیگر شده است.

تقی حاجیوند مدیر عامل شرکت معدنی امیر سنگان پارسیان گفت: در تاریخ ۱۳ آبان امسال با قطع سوخت ماشین آلات معدنی عملا فعالیت معدن متوقف شد.
حاجیوند اظهار کرد: علت توقف فعالیت معدن به دلیل تمدید نشدن پروانه شرکت است.

چرا پروانه شرکت تمدید نشد؟

تمدید نشدن پروانه شرکت معدنی امیر سنگان پارسیان داستان طولانی دارد. داستانی که طبق گفته مسئولان شرکت به یک دعوای قضایی در سال ۹۸ مربوط می‌شود. در سال ۹۸  شرکت امیر سنگان پارسیان رأیی از دیوان عدالت اداری برای وزارت صمت می‌آورد که منشأ اختلافاتی می‌شود. اختلافاتی که در نهایت منجر به تمدید نشدن پروانه بهره برداری شرکت می‌شود.

قضیه رأی دیوان عدالت اداری چیست؟

بر اساس اظهارات مدیر عامل شرکت  امیر سنگان پارسیان بخشنامه‌ای در سال ۱۳۹۲ صادر می‌شود که طبق این بخشنامه جریمه حقوق دولتی متعلقه به اضافه برداشت‌ها به نحو چشمگیری افزایش یافت و با وجود اینکه اصولا محدوده‌های معدنی باید از تاریخ صدور بخشنامه جریمه حقوق دولتی اضافه برداشت را پرداخت می‌کردند، اما این قانون توسط مسئولان وقت وزارت صنعت و معدن عطف به ما سبق شد و در این مورد این شرکت نیز از سال ۱۳۸۵ اعمال شد.

طبق این بخشنامه تمام هفت سال فعالیت شرکت مشمول بخشنامه جدید می‌شود. این بخشنامه جدید باعث شد که شرکت در سال ۱۳۹۸ به پرداخت حدود ۳۰۰ میلیارد تومان محکوم شود. این بخشنامه جدید به دلیل اینکه موجب تضییع حقوق بهره بردار می‌شد باعث پیگیری قضایی موضوع از سوی شرکت  امیر سنگان پارسیان در دیوان عدالت اداری شد.

جزئیات ماجرا چه بود؟

از مدیر عامل شرکت درباره جزئیات دعوای حقوقی سوال می‌کنم و حاجیوند این طور پاسخ می‌دهد: در سال ۹۸ رأیی از سوی دیوان عدالت اداری و در سال ۹۹ رأیی از شعبه ۲۰ دادگاه حقوقی تهران آورده می‌شود که در آن با تأکید بر اشتباه بودن نحوه محاسبه جریمه اضافه برداشت وزارت صمت محکوم به استرداد مبلغ ۱۴۷ میلیارد تومان می‌شود.


و یک تخلف دیگر

از آنجایی که طبق قانون معادن و دستور العمل‌های موجود اظهار نظر در مورد تمدید پروانه بهره برداری معادن سنگ آهن در حوزه شورای عالی معادن به ریاست وزیر صنعت و معدن است در اقدامی غیر قانونی این اختیارات در مورد شرکت امیرسنگان پارسیان به شورای معادن استان واگذار و این شورا نیز بدون دعوت بهره بردار و شنیدن اظهارات و دفاعیات بهره بردار، نسبت به  تمدید نشدن پروانه اقدام کردند و در نهایت منجر به تعطیلی کامل معدن و بیکاری بیش از هزار نفر شد.
ناامنی در فضای سرمایه گذاری حوزه معدن و بیکاری روستاییان مرزنشین

در هر ملّتی، وحدت و همبستگی مردم، پدید آورنده تلاش مشترک برای دستیابی به اهداف ملّی و مانع وقوع طغیان‌ها و کینه‌توزی‌ها می‌شود.

از دیربازایجاد تفرقه و تضعیف وحدت ملی ایرانیان و به‌وجود آوردن مشکلات اقتصادی برای متوقف کردن پیشرفت کشور، دو روش عمده دشمنان برای مقابله با ملّت ایران و نظام جمهوری اسلامی بوده است.

"اتحاد ملی و انسجام اسلامی" اصول مهم و محوری یک مجموعه دینی و یکی از ارکان کارساز، بنیادی و زیربنایی تثبیت‌کننده آن نظام است؛ چنان‌که امام راحل رمز پیروزی انقلاب اسلامی کشورمان را در وحدت کلمه خلاصه کرد و طبق نظر صریح ایشان، اجرای تمامی احکام، قوانین و مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، تربیتی و اخلاقی و حتی عبادی و اعتقادی اسلام بدون آن محقق نمی‌شود.

با توجه به سکونت و بافت شیعه و سنی در مناطق محروم مرزنشین روستاهای خواف؛ بیکاری کارگران این معادن به وحدت و همدلی روستاییان این منطقه لطمه و آسیب جدی وارد می کند.

کارشکنی‌های اینچنینی باعث می‌شود در حوزه معادن امید به سرمایه گذاری ثابت و پایدار وجود نداشته باشد، چرا که از لحاظ منطق اقتصادی قابل توجیه نیست که فعال اقتصادی و سرمایه گذار بدون امید به تمدید پروانه بهره برداری معدن در این حوزه سرمایه گذاری کند. از سوی دیگر این رویه باعث بیکاری ۱۰۰۰ کارگر روستایی و شهری در شهر مرزی خواف و به طبع آن موجب از هم پاشیده شدن کانون گرم تعداد زیادی از خانواده ها در اقصی نقاط استان خراسان رضوی می شود.

معمایی که همچنان حل نشده باقی مانده این است که با تعطیل کردن معدن های شرکت امیر سنگان پارسیان که یک شرکت معدنی فعال و ازهر لحاظ مراحل قانونی را رعایت و حتی حقوق کارگران را بروز پرداخت کرده است، فروش دگرباره معادن این شرکت به شرکتی دیگر، چه تغییر و تحول عجیب و قریب و شگرفی بهتر و اصولی تر از شرایط کاری فعلی رقم خواهد زد؟   
   
و درنهایت، این سؤال در اذهان متبادر می شود که واقعا مخاطب شعار سال ۱۴۰۰ «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» کیست؟  

 

 

تبلیغات

کد اعلام وصول پایگاه خبری اقتصاد رسا

 کلیه حقوق اقتصادرسا محفوظ می باشد

پیاده سازی و طراحی توسط گروه نرم افزاری دیما

Back to Top